Nieuws

See The Music 2022

Noord Hollands Dagblad maandag 7 november 2022

Musical Popkoor Broadway Hoorn laat opnames en live perfect samengaan

Met 130 leden kan Musical Popkoor Broadway beschouwd worden als het grootste koor in zijn soort. Op papier maakt het getal indruk, maar nog groter wordt die indruk als de leden zich op het podium opstellen.
’See the Music’ heet het programma dat afgelopen weekend voor vier uitverkochte zalen in Het Park zorgde. Inderdaad valt veel te zien, op het achterdoek. Film- en videoclipbeelden worden vaker gebruikt bij concerten, maar zo uitgebreid als Broadway het doet maak je zelden mee. Waar het te pas komt, laat men ook de filmgeluiden horen, met fraai resultaat, zoals in de openingsmusicalfilm ’The greatest showman’. De titelsong laat men in het begin horen vanaf het doek, waarna tenor René van Meulenbroek uit het koor, in dezelfde kleding als de hoofdrolspeler, feilloos de solo overneemt. Het werkt uitstekend, zeker waar het geluid volmaakt in balans is.

De combinatie van filmgeluiden en real sound zal even effectief vaker gebruikt worden, zoals met de spectaculaire beelden van het optreden van Pink tijdens the Britt Awards in 2019. Of - hoe grappig - met het applaus dat opzwol tijdens het songfestival dat gewonnen werd door Duncan Laurence.

Het perfecte samengaan is niet alleen te danken aan de techniek, het wordt mede veroorzaakt door een gedisciplineerd koor dat duidelijk plezier heeft in zijn taak, geleid door dirigent Patrice van Opstal. De bewegingen van de leden zijn ogenschijnlijk spontaan wanneer ze losjes meedeinen op het ritme, maar vormen een onderdeel van de choreografie. Dat het geheel aanstekelijk werkt op het publiek is duidelijk wanneer dat, aangespoord door de dirigent, met de hit van Duncan meezingt.

Slechts op één moment laat men de filmbeelden los: bij vijf kortere fragmenten uit ’Soldaat van Oranje’. Dit is met een fraaie enscenering een hoogtepunt van de voorstelling. Zeker het laatste lied, ’Morgen is vandaag’, waar men ten slotte neer duikt voor een bombardement gevisualiseerd met flitsende lichtschitteringen, hakt er gezien de huidige situatie in de wereld behoorlijk in.

Het optreden dankt zijn kwaliteit mede aan een zeskoppig combo dat aangestuurd wordt door pianist Ruud Luttikhuizen. Het kent voortreffelijke muzikanten die de originele arrangementen zeer dicht benaderen, mede door de inkleuring van de synthesizer door Carel Twisk. Een ovatie bracht gitarist Arjen Zuiker teweeg met zijn solo’s in ’Innuendo’, vooral waar hij de Spaanse gitaar bespeelde.

Koorfoto See The Music

In- en Uitloggen voor leden