Nieuws

4 mei 2023 Herdenkingsconcert Oosterkerk

Herdenkingsconcert in de Oosterkerk in Hoorn

Broadway heeft invulling mogen geven aan het herdenkingsconcert tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Een indrukwekkende dodenherdenking die begon met een stille tocht vanaf Schouwburg Het Park naar het Kerkplein. Een tocht die ook werd gevolg door 5 onschuldige Nederlanders in 1945 op weg naar hun executie.

Aansluitend bezochten vele mensen het herdenkingsconcert en was de kerk geheel gevuld. Het concert en de gekozen songs waren afgestemd op 4 mei en werden op een voortreffelijk manier door Monica Kastelein geïntroduceerd.

In een wereld die zo onstuimig is geeft muziek vertrouwen, verbondenheid, herinneringen en krijgen emoties een plek. Met ons optreden wilden we de dag afsluiten met muziek die past bij deze herdenking. Dat is zeker gelukt gezien de reacties uit het publiek.

De volgende nummers werden ten gehore gebracht:

- Soldaat Van Oranje
- Written In The Stars
- Do You Hear The People Sing
- Speechless
- Don't Worry About Me
- You've Got A Friend
- (Something Inside) So Strong
- My Valentine
- This Is Me
- A Million Dreams
- Come Alive

De video is via deze website te bekijken. indien u deze op YouTube bekijkt ziet u in de omschrijving tijdsaanduidingen waarmee u direct naar een specifieke song toe kunt gaan.

1. Do You Hear The People Sing en Speechless

Welkom in de Oosterkerk, waar wij samen met u van herdenken naar vieren gaan. We herdenken de slachtoffers, in de eerste plaats de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook zij die in andere oorlogen gevallen zijn en die helaas nog steeds vallen ten gevolge van oorlogen. Ons openingsnummer ging over het heroïsche verhaal van de Soldaat van Oranje, bij u allen welbekend. Met een geweldige vertolking van onze eigen Wilhelmina Tine Vlam.
Erik Hazelhoff Roelfzema, de Soldaat van Oranje, luisterde naar een innerlijke stem die hem zei niet stil te blijven zitten, maar in actie te komen. Want, zoals we zongen: ‘het gaat over jou en mij, onze enige hoop zijn wij!’ Wij maken het verschil, onze daden doen ertoe. 
We maken een krachtig statement in de volgende nummers die we gaan zingen en zeggen: wij blijven niet stil! Wij laten onze stem horen en laten niet over ons heenlopen! Precies zoals al die dappere mensen hebben gedaan in de oorlog, die allemaal op hun eigen manier in verzet zijn gekomen en hebben gestreden voor de vrijheid. Die van u, die van mij, die van ons allemaal. 

2. Don’t Worry About Me, You’ve Got A Friend, Something Inside So Strong en My Valentine 

De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog mag niet verloren gaan. De verhalen over deze geschiedenis moeten verteld blijven worden, we moeten blijven leren van dat wat er in het verleden gebeurd is. Want de geschiedenis kan zich zomaar herhalen, dat zien we om ons heen. Mensen die op de vlucht zijn, ouderen, gezinnen, kleine kinderen, het breekt je hart. 
Je kunt het niet alleen doen in het leven, dat moge duidelijk zijn. Vrienden, kennissen, onbekenden die helpen, je hebt ze nodig. Zoals ook zij jou nodig hebben. Laten we vooral blijven kijken naar elkaar als mensen, en niet denken in zij en wij. Anders zijn is prima, niet anders zijn ook. De nummers die wij zo gaan zingen gaan over vriendschap, liefde, over het samen doen en over die innerlijke kracht die in ieder mens zit. 

3. This is Me, A Million Dreams en Come Alive
Zoals eerder gezegd gaan we vandaag van herdenken naar vieren. Door middel van de komende drie nummers zetten we de stap naar voren, naar het vieren van het leven. Onze mogelijkheden zijn eindeloos hier in Nederland: wij kunnen achter onze dromen aangaan. Je kunt naar voren stappen als je die behoefte voelt, of op de achtergrond opereren, alles is goed. Op de site van Comité 40/45 Hoorn, oorloginhoorn.nl, staat het mooi omschreven: anders zijn moet kunnen, niet anders zijn mag ook. En dat is precies waar het om gaat! Jij bent jij en ik ben ik, en dat is helemaal goed! Iedereen mag er zijn. Daar gaan de volgende drie nummers over: over jezelf laten zien zoals je bent, over een miljoen dromen en over tot leven komen en je dromen waar maken. Een heel belangrijke droom is voor ons allen hier waar geworden: wij mogen leven in vrijheid. 

Monica Kastelein

In- en Uitloggen voor leden